Nautische commissie

Vaarschool van de Maze

logo admiraliteit

Nautische vaardigheden oefenen

Examens om te oefenen

De scouting werkgroep CWO/MBL-examenvragen houdt zich bezig met het maken van CWO-/MBL-theorie-examens voor het waterwerk van Scouting Nederland. De werkgroep is continu bezig met het maken van nieuwe examens en het aanpassen van bestaande examens aan wijzigingen in de CWO-eisen of in het binnenvaartpolitiereglement (BPR). Ook passen we vragen aan op basis van feedback vanuit de gebruikers van de examens. Tevens is specifieke software is ontwikkeld om alle vragen te kunnen beheren en de kwaliteit van de examens te kunnen waarborgen.

Om als waterscout te kunnen oefenen voor het echte examen, is er een aantal examens beschikbaar via internet. Deze examens zijn goed te vergelijken met de echte examens die door de werkgroep CWO/MBL-examenvragen aan de admiraliteiten worden uitgegeven. Ga naar http://scoutnet.nl/~cwo-examens/ en lees alles over de oefenexamens op deze site.

Examens voor Kb-I en Kb-II kunnen door Scoutinggroepen zelf worden afgenomen. Omdat de werkgroep niet in staat is om met alle groepen direct te communiceren, lopen aanvragen voor Kb-I en Kb-II examens via de Regionale Admiraliteit waar de groep onder valt. De Regionale Admiraliteit kan deze examens voor de groepen aanvragen.

Examens voor admiraliteiten

Regionale admiraliteiten kunnen bij de werkgroep examens aanvragen voor de theorie-examens binnen de admiraliteit. Vele admiraliteiten maken hier al gebruik van. Aanvragen kan door aan cwoexamenvragen@scouting.nl een mailtje te sturen.

Informatie over nautische cursussen via E-learnen

Naast het examineren van vaarbewijzen wil de admiraliteit het opleiden in de vorm van nautische cursussen bevorderen. Een interessante mogelijkheid is het klaslokaal op afstand via e-learnen. 

Wat is e-learnen?

E-learnen is een interactieve vorm van opleiden, het klaslokaal op afstand. Leren en oefenen. Er bestaat uitstekend instructie materiaal wat zich goed leent voor de ombouw tot e-learnen. Het meeste werk gaat in het ontwikkelen van oefenmateriaal zitten.

meer links naar kennis..