Wachtschepen

Commissie wachtschepen


 logo

CVO - Certificaat van onderzoek

Ieder schip van 20 meter of meer moet een Certificaat Van Onderzoek hebben.

Een keuring door een van de drie door de SI aangewezen  bedrijven die dit mogen doen.

De kosten hiervan bedragen waarschijnlijk € 1500,- a € 3000,-

Holland Register is een van de aangewezen bedrijven en zij hebben zich bereid verklaart om scoutingschepen te keuren voor kilometer vergoeding. Als zij een keuring in de buurt hebben komen zij langs om een wachtschip te keuren voor erg weinig geld.

Om voor een keuring in aanmerking te komen moet je wel een geldige meetbrief kunnen overleggen.

De contactpersoon voor een aanvraag bij Holland Register is Frank van Nieuwburg (frankvannieuwburg@casema.nl)

Historische schepen (zoals scouting wachtschepen) kunnen tot 2018 gebruik maken van een overgangsregel waarbij ontheffing kan worden verleend voor een groot aantal zaken, die in de nieuwe wet genoemd worden. Alleen als de inspecteur van mening is dat de veilige vaart niet kan worden gegarandeerd zal een schip worden afgekeurd. De rest zal op het CVO worden vermeld en je mag toch varen.

LET OP Zodra er ingrijpende verbouwingen op het schip worden uitgevoerd (zoals een nieuwe motor of het inkorten van een schip) moet er een nieuw CVO worden aangevraagd en is de ontheffingsregel niet meer van toepassing en moet er worden gekeurd volgens de volle omvang van de wet (niet haalbaar??!!)

Denk er om dat de voortstuwing in de meetbrief vermeld staat en dat een nieuwe motor dus bij de eerste inspectie de beste uitkomt.

Als afwijking op het artikel 5a, tweede lid, van de Binnenschepenwet is er voor vaartuigen van Scouting Nederland een gewaarmerkte lijst van schepen die worden vrijgesteld van de verplichting om bij gebruik van binnenwateren te zijn voorzien van een geldig certificaat van onderzoek. Wij noemen dit document de 'sleepbootontheffing' waarvan een laatste versie van 2010 op deze site is te downloaden. De schepen mogen niet slepen, behalve kleine schepen van Scouting Nederland.